Neem contact op
555-555-5555mijnmail@mailservice.com

Natura 2000 gebieden en afschot van reeen in Drenthe

Peter van Schooten • 17 mei 2024

afschot reeen verhinderd door onjuiste ontheffing

GS van Drenthe heeft een juridisch niet toegestane ontheffing voor afschot van reeen verleend. Voor zover de ontheffing betrekking heeft op Natura 2000 gebieden en een bufferzone van 500 meter daaromheen, mag die niet worden gebruikt, tenzij er een 'voortoets' is gedaan. Als die 'voortoets' is opgesteld, moet die vervolgens worden voorgelegd aan ambtenaren (VTH) en als zij de 'voortoets' goedkeuren, dan pas mag van de ontheffing gebruik worden gemaakt.


Met deze constructie is van alles mis!


Met 'voortoets' wordt bedoeld dat het bevoegde bestuursorgaan (GS van Drenthe) voordat zij ontheffing verlenen voor - zoals hier - afschot van reeen eerst moet nagaan of gebruik van de ontheffing risisco's oplevert dat de instandhoudingsdoelstellingen van de Drentse Natura 2000 gebieden daardoor zouden kunnen worden bedreigd. Dat zou zelfs gelden voor afschot buiten het Natura 2000 gebied, in de creatief verzonnen bufferzone.

Het is dus niet de ontheffinghouder (de FBE Drenthe) of de gebruiker van de ontheffing (de jager) die dit dient na te gaan, maar het bestuursorgaan zelf. Immers als je als bestuursorgaan gebruik maakt van een bevoegdheid, dan moet je tevoren zorgvuldig nagaan of dat gebruik terecht is!

Stel dat uit de beoordeling zou blijken dat afschot van reeen de kans op bedreiging van de instandhoudingsdoelstellingen van de Natura 2000 gebieden oplevert, dan mag GS zelfs geen ontheffing verlenen, ook niet onder deze voorwaarden.

Inhoudelijk is overigens duidelijk dat in vrijwel alle Natura 2000 gebieden er geen bedreiging bestaat dat instandhoudingsdoelstellingen zouden kunnen worden aangetast door het afschot. Geen nieuws, dat was al voor de verlening van de ontheffing bekend. Dit roept wel de vraag op waarom dan toch een 'voortoets'? Het is uiteindelijk dan alleen maar een rituele dans, volstrekt overbodig en het opstellen van zo'n toets kost geld.

Bovendien heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State al in 2019 uitgemaakt dat het verlenen van ontheffingen onder voorwaarden niet is toegestaan. Immers het bevoegde bestuursorgaan dient na te gaan of een ontheffing kan worden verleend of niet. Maar die beoordeling mag GS niet vooruitschuiven en uiteindelijk aan ambtenaren overlaten. In de zaak waar de Afdeling zich destijds over uitliet ging het over de toepassing van een constructie, waarbij niet het bestuursorgaan, maar ambtenaren door middel van een nadere beoordeling pas het gebruik van de ontheffing mogelijk zou maken. Dat mag dus niet. Ook niet in Drenthe! Deze dwaling is ook nu nog steeds niet opgelost. 

Dus beste Gedeputeerde van BBB ken uw klassiekers: beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald!  

door Peter van Schooten 21 november 2024
Oude jurisprudentie opgefrist
door Peter van Schooten 25 oktober 2024
proces-verbaal is niet altijd voldoende bewijs
door Peter van Schooten 17 april 2024
Korpschef roept te pas maar vaak ook te onpas 'vrees voor misbruik' in voor de weigering en intrekking van jachtaktes en verloven!
door Peter van Schooten 21 maart 2024
Geen wettelijke definitie van 'kastval'
door Peter van Schooten 9 september 2022
Opmerkelijke uitspraak
Share by: